Αρχείο

PostHeaderIcon Puzzle οφέλη γνωσιακής και ψυχολογικής ανάπτυξης των παιδιών…

Αδιαμφισβήτητα, τα puzzle είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά.

Ανακαλύψτε τα οφέλη της ενασχόλησης με τα puzzle:

  1. Ενίσχυση της κινητικής ανάπτυξης.

    Οι μικρές κινήσεις των δακτύλων και των χεριών των παιδιών είναι εκείνες που θα τα οδηγήσουν στο να καταφέρουν να ζωγραφίσουν κάτι σε ένα χαρτί, να φάνε μόνα τους, ακόμη και να δέσουν μόνα τους τα παπούτσια τους ή να κουμπώσουν το πουκάμισο τους. Επομένως, εάν ο μαθητής εξοικειωθεί με το να κρατά τα κομμάτια από τα αγαπημένα του puzzle, να τα χειρίζεται, να τα σφηνώνει και αργότερα να τα ενώνει, τότε θα έχει καλύτερη επίγνωση του σώματός του, που θα βοηθήσει τον συντονισμό χεριών-ματιών και την ανάπτυξη των λεπτών δεξιοτήτων του.

  2. Διδασκαλία της αιτίας και του αποτελέσματος.

    Το να χρησιμοποιήσω ένα οποιοδήποτε κομμάτι puzzle που δεν ταιριάζει, σημαίνει ότι θα πρέπει να διορθώσω την κίνησή μου, να επιμείνω και να ξαναπροσπαθήσω. Το να βάλω στη θέση του το τελευταίο κομμάτι puzzle, σημαίνει ότι έτσι ολοκληρώνω το αριστούργημα μου. Τα παιδιά σας μαθαίνουν ότι από κάθε πράξη τους προκύπτει κι ένα αποτέλεσμα.

  3. Βελτίωση της πρώιμης μαθηματικής και γεωμετρικής σκέψης.

    Η ενασχόληση με τα puzzles βοηθάει τη σκέψη των παιδιών να αναπτύσσεται αντίστοιχα περαιτέρω καθώς μετράνε, αναλύουν, συνθέτουν, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μέσα από μια συνεχή διαδικασία δοκιμών και σφαλμάτων.

  4. Ενδυνάμωση της μνήμης και της εφευρετικότητας.

    Χτίζοντας ένα puzzle, ενισχύονται οι υπάρχουσες συνδέσεις αλλά και η δημιουργία νέων συνδέσεων στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο και εύπλαστο εγκέφαλο των παιδιών, με αποτέλεσμα την πρόοδο στη διαδικασία και στην ταχύτητα της σκέψης. Επειδή η επίλυση ενός puzzle απαιτεί την απομνημόνευση σχημάτων και χρωμάτων, την ανάκληση των εικόνων και οπτικοποίηση της μεγαλύτερης και συνολικής εικόνας, η ενασχόληση με puzzle είναι ιδιαίτερα ευεργετική όσον αφορά τη λειτουργία της μνήμης, τη συγκέντρωση και την παρατηρητικότητα. Επιπλέον, τα παιδιά ωθούνται με ήρεμο τρόπο στην ανάπτυξη της λογικής κρίσης και της φαντασίας τους και οδηγούνται στην καλλιέργεια αποτελεσματικότερων δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

  5. Χτίζοντας επικοινωνιακές δεξιότητες.

    Τα παιδιά μεγαλώνοντας επιθυμούν να κατασκευάζουν τα μεγαλουργήματα τους μαζί με τα αδέρφια, ξαδέρφια ή τους φίλους τους. Κι εδώ τα puzzle βοηθούν, γεφυρώνοντας την εδραίωση νέων κοινωνικών σχέσεων. Με τα puzzle καλλιεργείται το αίσθημα της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης. Με συναρπαστικό τρόπο, μέσω της απασχόληση τους αυτής, τα παιδιά επικοινωνούν μεταξύ τους, συνεργάζονται, αναπτύσσουν ενδεχόμενες ηγετικές ικανότητες και είναι υπεύθυνα των πράξεων τους. Σε τελική ανάλυση, πρέπει να καταλήξουν στην κατασκευή του έργου τους, να χωρίσουν την εργασία τους σε βήματα και να μοιράσουν τις δουλειές. Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό και συγκινητικό το να βλέπεις τα παιδιά να χτίζουν φιλίες, παίζοντας με τα puzzle τους

Leave a Reply